UEFA: Αντικατάσταση παικτών λόγω μακροχρόνιου τραυματισμού ή ασθένειας

 UEFA: «Ακούμπησε τη μπάλα και με τα δύο πόδια ο Άλβαρες» – Αθήνα 9,84

 

Ο νέος κανονισμός της UEFA σχετικά με την «αντικατάσταση παικτών λόγω μακροχρόνιου τραυματισμού ή ασθένειας» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Conference League), αναφέρει τα εξής:

«Μακροχρόνιος τραυματισμός ή ασθένεια ποδοσφαιριστή (εκτός τερματοφύλακα). Κατά τη διάρκεια της φάσης των ομίλων, μέχρι και την 6η αγωνιστική, η ομάδα που πλήττεται από μακροχρόνιο τραυματισμό ή ασθένεια ενός ποδοσφαιριστή (εκτός τερματοφύλακα) έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει προσωρινά έναν (1) ποδοσφαιριστή και να δηλώσει έναν νέο παίκτη στη Λίστα Α (List A).

Η ομάδα πρέπει να ολοκληρώσει την επίσημη εγγραφή του αντικαταστάτη στη Λίστα Α, υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος παίκτης είχε ήδη εγγραφεί στον σύλλογο σύμφωνα με τα άρθρα 30.01 έως 30.06 πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη Λίστα Α (δηλαδή 2 Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 24:00 CET).

-Ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια θεωρείται μακροχρόνια εάν διαρκεί τουλάχιστον 60 ημέρες από την ημέρα που σημειώθηκε.

-Αν ο παίκτης αναρρώσει πριν από τη λήξη αυτής της περιόδου των 60 ημερών, παραμένει ωστόσο μη επιλέξιμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διοργάνωση της UEFA (Champions League, Europa League ή Conference League) μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος αυτή.

-Αν ο παίκτης που αντικαθίσταται είχε δηλωθεί ως «club-trained» (προερχόμενος από την ακαδημία του συλλόγου) ή «association-trained» (εκπαιδευμένος από ομάδα της ίδιας ομοσπονδίας), η ομάδα υποχρεούται να τηρήσει εκ νέου τις σχετικές ποσοστώσεις με τον αντικαταστάτη. Η ομάδα πρέπει να προσκομίσει στην UEFA τα απαραίτητα ιατρικά αποδεικτικά σε μία από τις επίσημες γλώσσες της UEFA.

-Πριν εγκρίνει την αντικατάσταση, η UEFA μπορεί να ζητήσει πρόσθετη ιατρική εξέταση του τραυματία παίκτη από ανεξάρτητο γιατρό που ορίζει η UEFA, με έξοδα του συλλόγου.

-Μόλις ο τραυματίας ή ασθενής παίκτης είναι εκ νέου σε θέση να αγωνιστεί, ξαναγίνεται επιλέξιμος και μπορεί να επιστρέψει στη θέση του αντικαταστάτη, ο οποίος αφαιρείται από τη Λίστα Α.

-Η επιστροφή του αρχικού παίκτη πρέπει να δηλωθεί στη διοίκηση της UEFA τουλάχιστον 24 ώρες πριν από το επόμενο ματς στο οποίο πρόκειται να αγωνιστεί».

Σχόλια