Τα...έσπασε όλα η Δράκου!

 

Ανυπέρβλητη η Νόρα Δράκου. Η 32χρονη αθλήτρια, πήγε στη σερβική πρωτεύουσα για το 7ο Ευρωπαϊκό της καριέρας της, αναζητώντας το μετάλλιο που τόσο της έλειπε, και θα γυρίσει στην Πάτρα με δύο ασημένια μετάλλια, ένα τρομερό πανελλήνιο ρεκόρ και ένα όριο για τους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της.

Αυτό που έκανε η Δράκου στα 50μ. ελεύθερο, δεν έχει προηγούμενο και δεν μπαίνει καν σε σύγκριση με το μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο. Πήγε στο Βελιγράδι με ατομικό ρεκόρ 24.96, το οποίο είχε πετύχει πριν από μία εξαετία, στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2018 στη Γλασκώβη, όταν έκανε τις δύο μόνες κούρσες της καριέρας της κάτω από τα 25 δευτερόλεπτα. Στον προκριματικό «έγραψε» 24.89, καταρρίπτοντας το πανελλήνιο ρεκόρ της Νέρι Νιαγκουάρα, στον ημιτελικό πήγε πιο αργά και προκρίθηκε μόλις και μετά βίας (8η) και στον τελικό «έσπασε τα χρονόμετρα». Τερμάτισε δεύτερη με το εξωπραγματικό 24.59, έχασε το χρυσό μετάλλιο από την Ουγγαρέζα Πέτρα Σενάνσκι για μόλις τρία εκατοστά του δευτερολέπτου και παράλληλα έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διασφαλίζοντας ότι θα κάνει και ατομική κούρσα στο Παρίσι (είχε ήδη προκριθεί ως μέλος της 4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed). Ολα αυτά στα 32 της, μετά από 14 χρόνια σχεδόν αδιάλειπτης παρουσίας στις μεγάλες διοργανώσεις (έχασε μόνο το Ευρωπαϊκό του 2014, λόγω εγχείρησης στον ώμο), με τραυματισμούς, τρομερές δυσκολίες, απογοητεύσεις, που θα έκαναν οποιαδήποτε άλλη να τα έχει παρατήσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά η Δράκου δεν είναι η οποιαδήποτε...

Το ασημένιο της Δράκου είναι το 12ο μετάλλιο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου και το δεύτερο στο συγκεκριμένο αγώνισμα στην ιστορία της διοργάνωσης, μετά το χάλκινο της Νιαγκουάρα το 2012. Η Σενάνσκι με 24.56 έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης από την Ουγγαρία (η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε ούτε μετάλλιο στο 50άρι), με τη Δανή Γιούλιε Κεπ Γένσεν να συμπληρώνει το βάθρο με 24.79. Η Κύπρια Κάλια Αντωνίου κατέλαβε την έκτη θέση με 25.13.

Με την πέμπτη θέση στον τελικό των 200μ. πεταλούδα, ολοκλήρωσε ο Απόστολος Σίσκος την εξαιρετική παρουσία του στο Βελιγράδι. Ο 19χρονος κολυμβητής, που πριν λίγες ημέρες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο, πραγματοποίησε άλλη μία καλή εμφάνιση και τερμάτισε σε 1:56.44, μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου πιο αργά από το μεγάλο ατομικό ρεκόρ -και πανελλήνιο Κ23- που πέτυχε στον χθεσινό (21/6) ημιτελικό. Ο Ούγγρος Ολυμπιονίκης Κριστόφ Μίλακ, αν και πιέστηκε στα τελευταία μέτρα, πήρε τη νίκη με 1:54.43 και διατήρησε τον τίτλο του για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Μίκαελ Γκρος από τη δεκαετία του 1980. Τα δίδυμα αδέλφια Χμιελέφσκι από την Πολωνία συμπλήρωσαν το βάθρο, με τον Κριστόφ να τερματίζει δεύτερος σε 1:54.78 και τον Μίχαλ στην τρίτη θέση με 1:55.51.

Η Ελλάδα υποχώρησε σήμερα εκ νέου στην τρίτη θέση του πίνακα μεταλλίων, αλλά αυτό πολύ πιθανά να αλλάξει ξανά αύριο, όταν η χώρα μας θα διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις τουλάχιστον τρία μετάλλια. Τα δύο από αυτά στα 100μ. ύπτιο, όπου ο Απόστολος Χρήστου και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης πέρασαν με τις δύο καλύτερες επιδόσεις των ημιτελικών και θέλουν να... βελτιώσουν το «1-3» των 50μ. Ο Μακρυγιάννης αναδείχθηκε νικητής στην 1η ημιτελική σειρά με 53.31, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ (53.38 από το φετινό Παγκόσμιο της Ντόχα), αλλά ο Χρήστου «απάντησε» στη δεύτερη σειρά, όπου επικράτησε με 53.20 και πέρασε με τον καλύτερο χρόνο. Ο Πολωνός Κσαβέρι Μάσιουκ, που... χώρισε τους δύο Ελληνες στο βάθρο των 50μ. ύπτιο, είναι και πάλι ο μόνος που μπορεί να τους απειλήσει, καθώς προκρίθηκε με 53.54. 

Μετά από ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια στα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ο Κριστιάν Γκολομέεβ βάζει πλώρη για την κορυφή του βάθρου στα 50μ. ελεύθερο. Ο 31χρονος αθλητής του Παναθηναϊκού ήταν μακράν ο ταχύτερος στα ημιτελικά του αγωνίσματος με 21.73 και θα μπει στον αυριανό (23/6, 19:30) τελικό -τον έβδομο συνεχόμενο- ως φαβορί. Εκεί θα βρίσκεται και ο Στέργιος Μπίλας, ο οποίος με 22.10 κατέλαβε την όγδοη θέση και εξασφάλισε την πρόκριση, έχοντας ήδη πανηγυρίσει στη διοργάνωση ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, σε 50μ. πεταλούδα και 4Χ100μ. ελεύθερο αντίστοιχα.

Μετά την εκπληκτική παρουσία της στα 100μ. πεταλούδα, με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου και την επίτευξη του ορίου πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, η Γεωργία Δαμασιώτη εξασφάλισε την παρουσία της και σε δεύτερο τελικό στο Βελιγράδι. Η 21χρονη αθλήτρια του Ωκεανού κατέλαβε την πέμπτη θέση στους ημιτελικούς των 200μ. πεταλούδα με 2:10.50 και αύριο θα δώσει τη μάχη της για άλλη μία διάκριση.

Η Μαρίλεια Δρασίδου πήρε... φόρα από τα επιτεύγματα της συγκατοίκου του στην αποστολή, Νόρας Δράκου, και πανηγύρισε την παρθενική πρόκρισή της σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης. Με χρόνο 31.36, η Ελληνίδα κολυμβήτρια κατέλαβε την έβδομη θέση στους ημιτελικούς των 50μ. πρόσθιο και εξασφάλισε ένα εισιτήριο για τον αυριανό τελικό, όπου, χωρίς άγχος πλέον, θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει μία κούρσα πιο κοντά στο ρεκόρ της (30.85). Στους ημιτελικούς των 50μ. πρόσθιο συμμετείχε και η Χαρά Αγγελάκη, η οποία δεν κατάφερε να πλησιάσει τους χρόνους της και με 32.00 κατετάγη 16η.

Με την πρώτη κούρσα της καριέρας του κάτω από τα δύο λεπτά, ο Δανιήλ Γιουρτζίδης εξασφάλισε τη συμμετοχή του και σε δεύτερο τελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο 22χρονος κολυμβητής, που τη Δευτέρα (17/6) ήταν τέταρτος στα 400μ. μικτή, σημείωσε ατομικό ρεκόρ στους ημιτελικούς των 200μ. μικτή ατομική με 1:59.71 και προκρίθηκε, έστω και ως όγδοος, στον αυριανό τελικό. Αντίθετα, δεν τα κατάφερε ο Ανδρέας Βαζαίος, ο οποίος περιορίστηκε στη 10η θέση με 2:00.53 και, μετά από τέσσερις συνεχόμενους τελικούς στη διοργάνωση (και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 2016), αυτή τη φορά δεν θα καταφέρει να δώσει το «παρών».

Σχόλια