Αθλητική δικαιοσύνη από συνταξιούχους; «Τόσα δίνω… Πόσα θες;»

 



Mε βάση το Νόμο 4326/2015 καθιερώθηκε η στελέχωση των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου από τακτικούς δικαστές. Εννέα χρόνια αργότερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ενδέχεται ν’ ανατρέψει τον σχετικό νόμο και να προχωρήσει στην κατάργηση των τακτικών δικαστών και των εν ενεργεία εισαγγελέων στο θεσμό της αθλητικής δικαιοσύνης.

Η επιστροφή συνταξιούχων δικαστών ή δικηγόρων, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο ποδόσφαιρό μας; Είναι γεγονός πως υπάρχει καχυποψία για τους Έλληνες διαιτητές με αποτέλεσμα 5,5 εκατομμύρια φίλαθλοι να κάνουν λόγο γι’ αναξιόπιστο ποδόσφαιρο και η έλευση ξένων διαιτητών να προσπαθεί να μπαλώσει τα πράγματα. Σε αυτό το κλίμα έρχεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ρίξει βόμβα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με την πρόθεσή του να καταργήσει τους τακτικούς δικαστές από τα δικαιοδοτικά του όργανα, κλονίζοντας περαιτέρω την αξιοπιστία του.

Οι εκάστοτε διοικήσεις της ΕΠΟ και της Super League θα επιλέγουν σύμφωνα με τη διαμορφούμενη πλειοψηφία που θα διαθέτουν, συνταξιούχους δικαστές ή δικηγόρους. Αυτοί που θα κατέχουν τις θέσεις στα δικαιοδοτικά όργανα, οποιαδήποτε στρεβλή απόφαση κι αν πάρουν δεν θα έχουν καμία κύρωση.

Αν για παράδειγμα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ εξέλεγαν για πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων τον Τάκη Μπαλτάκο που το καλοκαίρι αποχωρεί από την προεδρία της Ομοσπονδίας, ή τον Βασίλη Γκαγκάτση, ή την εξαιρετική δικηγόρο Έλλη Ρίζου, ποια απόφαση που θ’ αφορούσε τις άλλες ομάδες ακόμη και αν είναι σωστή θα έπειθε τους οπαδούς των ομάδων τους πως είναι δίκαιη; Εδώ έχουμε τον Αλέξη Κούγια που καταθέτει για εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο. Φαντάζεστε αύριο μια από τις θέσεις στα δικαιοδοτικά όργανα να την πάρει ο Κούγιας, ή ο (πράσινος) νομικός Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ή ο πρώην αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μπαταγιάννης.

Η επιλογή τακτικών δικαστών αποτελούσε και αποτελεί βήμα εξασφάλισης ισονομίας στο ποδόσφαιρο. Ο τακτικός δικαστής αν βγάλει μια περίεργη απόφαση, ελέγχεται από την επιτροπή επιθεώρησης των δικαστηρίων. Δηλαδή αν παρεκκλίνει του ζητούνται ευθύνες οι οποίες μπορεί ν’ αμαυρώσουν την καριέρα του. Έναν συνταξιούχο ή δικηγόρο, τι θα τον εμποδίσει αν μάλιστα είναι συζητήσιμης ηθικής αξίας να μας κάνει να θυμηθούμε τον στίχο στο τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου: «Τόσα δίνω, πόσα θες;».

Καλό θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης να το ξανασκεφτεί πριν βάλει τέτοια βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου.

Επίσης και ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα πρέπει να σκεφθεί τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν αν κάποιες αποφάσεις συνταξιούχου δικαστή, ευνοούν τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις του.

Όσον αφορά το επιχείρημα του Γιώργου Φλωρίδη ότι οι τακτικοί δικαστές που θα φύγουν απ’ το ποδόσφαιρο θα βοηθήσουν την αποσυμφόρηση των υποθέσεων των δικαστηρίων, μάλλον δεν στοιχειοθετείται, καθώς 10-15 δικαστές στο σύνολο των χιλιάδων που υπάρχουν, δεν θα έλυναν κανένα πρόβλημα.

 

Σχόλια