Βασίλ Λέβσκι ο Απόστολος της Ελευθερίας...

 


 

Ο Βασίλ Λέβσκι (Παρατσούκλι που σημαίνει Λιονταρίσιος) γεννημένος ως Βασίλ Ιβάνο Κούντσεβ  ήταν Βούλγαρος επαναστάτης και εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας. Ονομασθείς Απόστολος της Ελευθερίας, ο Λέβσκι ιδεολογικοποίησε και έκανε στρατηγικό ένα επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική κυριαρχία. Με την ίδρυση της Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης ο Λέβσκι προσπάθησε να υποκινήσει μια πανεθνική εξέγερση μέσα από ένα δίκτυο μυστικών περιφερειακών επιτροπών.

Γεννημένος στην πόλη του Κάρλοβο από γονείς της μεσαίας τάξης, ο Λέβσκι έγινε Ορθόδοξος μοναχός πριν μεταναστεύσει για να ενταχθεί στις δύο Βουλγαρικές Λεγεώνες στη Σερβία και σε άλλες βουλγαρικές επαναστατικές ομάδες. Στο εξωτερικό απέκτησε το προσωνύμιο Λέβσκι, «Λιονταρίσιος». Αφού εργάστηκε ως δάσκαλος στα βουλγαρικά εδάφη, διέδωσε τις απόψεις του και ανέπτυξε την έννοια της επαναστατικής του οργάνωσης με βάση τη Βουλγαρία, μια καινοτόμο ιδέα που αντικατέστησε τη στρατηγική του παρελθόντος, που βασιζόταν στο εξωτερικό . Στη Ρουμανία ο Λέβσκι βοήθησε στην ίδρυση της Βουλγαρικής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής, που αποτελείτο από Βούλγαρους ομογενείς. Κατά τις περιοδείες του στη Βουλγαρία ο Λέβσκι δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο επαναστατικών επιτροπών. Οι Οθωμανικές αρχές όμως τον συνέλαβαν σε ένα πανδοχείο κοντά στο Λόβετς και τον εκτέλεσαν δι' απαγχονισμού στη Σόφια.

Ο Λέβσκι έβλεπε πέρα ​​από την πράξη της απελευθέρωσης : οραματίστηκε μια «αγνή και ιερή» Βουλγαρική Δημοκρατία της εθνοτικής και θρησκευτικής ισότητας. Οι ιδέες του έχουν περιγραφεί ως μια πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμπνευσμένη από την προοδευτική φιλελευθερισμό της Γαλλικής Επανάστασης και των Δυτικοευρωπαϊκών κοινωνιών του 19ου αιώνα. Η μνήμη του Λέβσκι τιμάται με μνημεία στη Βουλγαρία και τη Σερβία και πολλά εθνικά ιδρύματα φέρουν το όνομά του. Το 2007 ήταν ο κορυφαίος σε πανεθνική τηλεοπτική δημοσκόπηση ως ο μεγαλύτερος Βούλγαρος όλων των εποχών.

 

--------

Στις 19 Φεβρουαρίου η Βουλγαρία τίμησε τη συμπλήρωση 149 ετών από τον θάνατο του Βασίλ Λέφσκι, του αποκαλούμενου «Αποστόλου της Ελευθερίας», με καταθέσεις στεφάνων και τελετές σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιοτόβα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Βασίλ Λέφσκι στη Σόφια. Αμέσως μετά ο αρχηγός του κράτους είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόδοση τιμών στον Λέφσκι απαιτεί όχι μόνο ταπεινοφροσύνη για τον θάνατό του αλλά και τόλμη για να ακολουθήσει κανείς τις πράξεις του. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει εάν δεν επιστρέψουμε στην οδό της αγνής και ιερής δημοκρατίας που μας κληροδότησε ο Λέφσκι, πρόσθεσε.

Ο Λέφσκι αφιερώθηκε στην πατρίδα του και θυσιάστηκε για την απελευθέρωσή της. Αντιλήφθηκε ότι η εθνική επανάσταση της Βουλγαρίας θα μπορούσε να πετύχει μόνο εάν παρέμενε καθαρά εθνική πράξη που δεν μπορεί να βασιστεί σε εξωτερικές υποσχέσεις και εξαρτήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έγραψε στη σελίδα του υπουργικού συμβουλίου στο Facebook ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι μια από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αισθάνεται μεγαλύτερη υπερηφάνεια που είναι Βούλγαρος. «Σχεδόν ενάμιση αιώνα από τον θάνατο του Αποστόλου, η κληρονομιά και η διαθήκη του έχουν μετατραπεί στο πιο αληθινό εγχειρίδιο για τον πατριωτισμό και την τιμιότητα» ανέφερε. Ο Λέφσκι είναι ένα σύμβολο αγνότητας αλλά και το σύμβολο που ενώνει τους Βούλγαρους, πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Ο πρωθυπουργός, που σήμερα μετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μίλησε για τον Λέφσκι στους μαθητές του Κυριακάτικού Σχολείου Ντόρα Γκάμπε στην πόλη αυτήν, όπως ανέφερε η Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφόρησης. «Ο Βασίλ Λέφσκι πίστευε ότι η ελευθερία πρέπει να είναι πράξη των Βουλγάρων, όχι των ξένων μεγάλων δυνάμεων. Επομένως, σήμερα είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε τη Βουλγαρία όπως θέλουμε να γίνει: μια ευημερούσα χώρα που λειτουργεί με βάση τους ίδιους κανόνες για όλους», είπε στους μαθητές.

Το Κυριακάτικο Σχολείο Ντόρα Γκάμπε ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα έχει 160 Βούλγαρους μαθητές ηλικίας από 4 μέχρι 16 ετών.

Σχόλια